Warsztaty Kulinarne / Cukiernicze
Tegoroczne wakacje w Środowiskowym Domu Samopomocy w Janowie Lubelskim zostały zakończone, wspominamy Nasze wspólne poczynania na zajęciach kulinarnych, jakie miały miejsce dotychczas w Naszym Domu. Przyznaliśmy zgodnie, że zawsze było bardzo słodko i wesoło a przy tym działo się!!!
Nie spoczywamy na laurach, nie mamy odpoczynku, a z radością kontynuujemy działania kulinarne, które obecnie dzięki projektowi; „Otwarty świat – szansa na rozwój i niezależność” i dofinansowaniu z Unii Europejskiej pozwalają nam na słodkie spędzanie czasu, rozwój zainteresowań uczestników Domu, a także, co istotne, nowe formy pracy w tym odniesieniu dzięki nowemu wyposażeniu, które niesie ze sobą nowe możliwości.
Na początek w nowym projekcie odbyły się zajęcia wprowadzające nas
w cukiernictwo i zasady bezpieczeństwa i higieny pracy w pracowni gastronomicznej. Bezpieczeństwo, a potem z zasadami jego zachowania rozpoczynamy słodkie zmagania z cukiernictwem. Towarzyszą nam każdorazowo instruktaże o zachowaniu bezpieczeństwa, możliwych zagrożeniach, dalej prelekcje tematyki zajęć, które zawierają w sobie ich tematykę inną na każdy dzień zajęć, produkty, materiały, oryginalne, ale i kreatywne sposoby wykonania, itd. Dzięki temu poznajemy i wiemy więcej (min. technikę sporządzania i asortyment wyrobów z ciasta drożdżowego, francuskiego, kruchego i ucieranego oraz szereg innych). W Naszej pracowni dzięki temu powstawały wspaniałe słodkie dzieła, były to m.in.: ciastka francuskie z kremem patisier i owocami, muffiny pełne rozmaitości, gofry z bitą śmietaną, cukrem pudrem czy owocami, drożdżówki z makiem, serem czy dżemem, karpatki
i napoleonki, desery na zimno, kawy, herbaty i wiele innych słodkości. W ilości i rozmaitości połączeń naszych dokonań cukierniczych sami się gubimy, tyle tego było, jest i zapewne będzie nadal. Co cieszy najbardziej? Nie tylko sama konsumpcja,
ale również satysfakcja z działania, gdzie widać, że uczestnicy wkładają dużo serca i pracy w przygotowanie wszystkich słodkości
w naszej kreatywnej pracowni, które przekładają się na jakość „słodkich dzieł sztuki”. Chcemy nadal tego wszystkiego, przede wszystkim spotkań i współpracy, ale i dalszej nauki, rozwoju zainteresowań, owocnych działań, których efektem będą różnego rodzaju słodkości. Wracamy po wakacjach z nowymi pomysłami na słodkie wypieki i desery… Oj będzie się działo!!!